فصل‌ هشتم‌ - نظم‌ و نظافت‌ در كارگاه‌

ماده‌ 45:محل‌های‌ كار و سالن‌های‌ كار - راهروها - انبارها و سایر قسمت‌های‌ دیگر كارگاه‌ باید طبق‌ اصول‌ بهداشت‌ نگاهداری‌ شود.

ماده‌ 46:دیوارها - سقف‌ - پنجره‌ها و درها و شیشه‌ها باید پاكیزه‌ بوده‌ و بی‌ عیب‌ نگاهداشته‌ شوند كف‌ سالن‌ها باید پاكیزه‌ بوده‌ و در حدود امكان‌ تر و لغزنده‌ نباشد.

ماده‌ 47:جارو و نظافت‌ كردن‌ تا جایی‌ كه‌ امكان‌ دارد باید در فواصل‌ نوبت‌های‌ كار انجام‌ شده‌ و به‌ ترتیبی‌ صورت‌ گیرد كه‌ از انتشار گرد و غبار جلوگیری‌ شود.

ماده‌ 48:انداختن‌ آب‌ دهان‌ و بینی‌ روی‌ زمین‌ و دیوار و راه‌ پله‌ ممنوع‌ است‌ و در هر محل‌ كار باید به‌ تعداد كافی‌ ظروف‌ مخصوصی‌ برای‌ ریختن‌ زباله‌ و ظروف‌ دیگری‌ برای‌ انداختن‌ اخلاط‌ موجود باشد. این‌ ظروف‌ باید قابل‌ پاك‌ كردن‌ بوده‌ و در شرایط‌ مناسب‌ بهداشتی‌ نگهداری‌ و گندزدایی‌ شوند.

ماده‌ 49:فاضلاب‌ و سایر فضولات‌ كارخانجات‌ باید به‌وسیله‌ مجاری‌ فاضلاب‌ به‌ چاه‌ها و یا حوضچه‌های‌ تصفیه‌ ریخته‌ شود و این‌ مجاری‌ باید با مصالح‌ غیر قابل‌ نفوذ ساخته‌ شده‌ و قطر داخلی‌ و شیب‌ آنها طوری‌ باشد كه‌ به‌ سهولت‌ فاضلاب‌ را به‌ چاه‌ها و یا حوضچه‌های‌ تصفیه‌ هدایت‌ نماید. در محل‌هایی‌ كه‌ شیب‌ كافی‌ وجود ندارد به‌ وسایل‌ مكانیكی‌ بایستی‌ این‌ منظور تامین‌ گردد.

ماده‌ 50:در كارگاه‌هایی‌ كه‌ فضولات‌ حاصله‌ ممكن‌ است‌ موجب‌ مسمومیت‌ یا بیماری‌ گردد باید فضولات‌ مزبور با عملیات‌ فیزیكی‌ یا شیمیایی‌ در حوضچه‌های‌ مخصوص‌ تصفیه‌ گردد در هر حال‌ در دفع‌ فضولات‌ باید از نظر حفظ‌ سلامت‌ و بهداشت‌ و جلوگیری‌ از خطرات‌ ممكنه‌ دقت‌ و پیش‌بینی‌های‌ لازمه‌ بعمل‌ آید.

ماده‌ 51:مواد اولیه‌ و محصول‌ كارگاه‌ باید طوری‌ در داخل‌ انبارها و یا كارگاه‌ گذارده‌ شود كه‌ عبور و مرور كارگران‌ و در صورت‌ اقتضا وسایل‌ نقلیه‌ به‌ راحتی‌ ممكن‌ باشد و ضمناً مواد مزبور باید طوری‌ چیده‌ شود كه‌ خطر سقوط‌ و بروز سوانح‌ وجود نداشته‌ باشد.

ماده‌ 52:هر كارگاه‌ باید دارای‌ تعداد كافی‌ مستراح‌ مردانه‌ و زنانه‌ بطور مجزا باشد ساختمان‌ مستراح‌ باید طوری‌ باشد كه‌ بوی‌ عفونت‌ آن‌ به‌وسیله‌ هواكش‌ به‌ خارج‌ منتقل‌ گردد و آبی‌ كه‌ در آن‌ استعمال‌ می‌شود از شیر برداشته‌ شود. برای‌ هر 25 كارگر حداقل‌ باید یك‌ مستراح‌ وجود داشته‌ باشد و در هر مستراح‌ یك‌ آفتابه‌ گذاشته‌ شود شستشو و گندزدایی‌ مرتب‌ مستراح‌ها الزامی‌ است‌.

ماده‌ 53:هر كارگاه‌ باید دارای‌ تعداد كافی‌ روشویی‌ یا شیر باشد روشویی‌ها باید طوری‌ ساخته‌ شود كه‌ طبق‌ اصول‌ بهداشتی‌ قابل‌ استفاده‌ و قابل‌ پاك‌ كردن‌ باشد. برای‌ هر 20 نفر كارگر حداقل‌ باید یك‌ روشویی‌ وجود داشته‌ باشد.

ماده‌ 54:كارفرما مكلف‌ است‌ برای‌ تامین‌ نظافت‌ كارگران‌ به‌ مقدار كافی‌ صابون‌ در اختیار آنان‌ گذارده‌ و وسایل‌ خشك‌ كردن‌ دست‌ و روی‌ كارگران‌ را تامین‌ نماید.

ماده‌ 55:در كارگاه‌هایی‌ كه‌ پوست‌ بدن‌ كارگران‌ در معرض‌ مواد سمی‌ یا عفونی‌ یا محرك‌ یا مواد كثیف‌ و گرد و غبار بوده‌ و همچنین‌ در كارگاه‌هایی‌ كه‌ كارگران‌ در گرمای‌ زیاد كار می‌كنند كارفرما مكلف‌ است‌ برای‌ هر شش‌ نفر كارگری‌ كه‌ در یك‌ زمان‌ كار خود را ترك‌ می‌كنند حداقل‌ یك‌ دوش‌ با آبگرم‌ و سرد تهیه‌ نماید و محل روش‌ها باید با مراقبت‌ كامل‌ نظیف‌ و گندزدایی‌ شود.

ماده‌ 56:در هر كارگاه‌ باید اطاقی‌ با وسعت‌ كافی‌ و قفسه‌های‌ انفرادی‌ برای‌ تعویض‌ و گذاردن‌ لباس‌ شخصی‌ كارگران‌ اختصاص‌ یابد. اطاق‌ مزبور و قفسه‌های‌ آن‌ باید مرتباً تهویه‌ و گندزدایی‌ و پاكیزه‌ شود.

Loading